De Leukste Hotels, - B&B's - Villa's en - Vakantiehuizen voor het Weekend!

Gemeente Zwolle werkt b&b’s tegen

De leuke, vorige jaar geopende b&b de Ridder van Zuthem gaat alweer sluiten! dit op last van de rechter. Al vanaf het begin heeft de gemeente via allerlei wegen geprobeerd ons als horeca te bestempelen om ons een b&b vergunning te onthouden aldus Andries van der Veen een van de eigenaren van ‘de Ridder’.

Door nu uiteindelijk te stellen dat de woonfunctie, door ons uitgeoefend aan de Goudsteeg, niet in de juiste verhouding staat tot de omvang van onze logiesverstrekking wordt door de Gem. Zwolle gesteld dat wij ‘bedijfsmatig’ bezig zijn waardoor er sprake is van een hotel en dus horeca!

Hoe zit het nu? ik heb altijd gedacht dat je zo wie zo in je huis een b&b kan beginnen. Nu blijkt dat gemeenten hier zo hun eigen opvattingen over hebben. Wie heeft vergelijkbare ervaringen? of wie weet hoe het precies zit. Graag uw reakties!

Vorige

Hotels met ‘de smaak van succes’ ?

Volgende

Kapitein Igloo!

  1. Tjeetje wat vervelend voor de betrokkenen.

    Ik verwacht dat de gemeente in kwestie wordt opgezet door een partij die er belang bij heeft dat de Ridder dicht gaat…..

    Heel precies weet ik het ook niet. Ik denk dat je gelijk hebt. Ik weet wel dat gemeenten een logementsverordening kunnen hebben.
    Per gemeente verschilt het aantal kamers / slapers dat per pand wel of niet onder de logementsverordening valt. Daaronder vallen met name de pensions, maar ook bijvoorbeeld de studentenhuisvesting en kleine particuliere bejaardenhuizen.

    Aan de ene kant wil men mensen niet belemmeren om kamers te verhuren (bijvoorbeeld aan studenten). Aan de andere kant wil men mogelijke uitwassen en overlast voor omwonenden voorkomen.

    Ik denk dat mede van belang is of er sprake is van mogelijk zelfstandige wooneenheden: In iedere stad is het mogelijk dat zelfstandige woningen op meerdere verdiepingen over een trap/voordeur bereikbaar zijn zonder extra vergunningen beneden een aantal van 3 of van 4 eenheden. Dat aantal verschilt van stad tot stad.

    Je kunt ook nog denken aan detournement de pouvoir van de Gemeente…Bij voorbeeld de Gemeente wil niet dat een monument op dergelijke wijze wordt gebruikt, en kan dat niet op andere wijze verhinderen dan het op horeca te gooien.

    Het hele vervelende is dat je als je procedeert in handen valt van de betuursrechter die het in 99 van de 100 gevallen met de overheid eens is, omdat die een geschil niet ten volle toetst.

  2. Andries van der Veen

    Onze naaste buurman(we hebben er maar 1) is een prominente gemeenteambtenaar. Uit de gevoerde correspondentie met ons en binnen het gemeentelijk apparaat over onze ‘kwestie’ blijkt zijn rol een zeer belangrijke!

    De conclusie van Guido wat betreft de bestuursrechter is juist.

    Kamerverhuur(als kamerverhuurbedrijf) aan max. 3 eenheden is, zonder vergunning, toegestaan. Echter de verhuurtermijn moet langer zijn dan normaal bij een B&B gebruikelijk is.

    Andries (mede-eigenaar B&B Ridder van Zuthem)

  3. En als je het nou es de “koffieshop suites” noemde…heb je dan geen recht op gedogen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén